(802) 442-4418

Celgene Pharmaceutical Parking Garage, Summit, NJ

Structure Type

Parking Structure

Client

Celgene Corporation

Contractor

Turner Construction Co., Somerset, NJ

Architect/Engineer

Architect: Highland Associates, New York, NY
Engineer: IES Innovative Engineering Services, Inc., Fort Wayne, IN
Erector: JEMCO Erectors Inc., Shamong, NJ

 

Details

Officials at Celgene, the pharmaceutical company, wanted to double the size of their campus with the addition of a 540,000 square-foot building that would contain two floors of offices above four floors of parking.

To achieve this, the designers used a total-precast concrete structural framing system for the parking levels, which served as a base for the office levels. The design took advantage of the large grade slope to allow parking to be accessed at grade on one side and the offices to be entered from the other side at the higher grade.

The precast concrete structure offers an open design with brick spandrels cladding the exterior. White cement with color pigments was used on the exterior pieces while a gray mix was used on the inside. The mixes were custom-batched in Dailey’s automated mix plant. Variations in color and texture are present with the natural stone and aggregates, so all exterior pieces received a sandblast and multiple stages of inspection to provide a more uniform finish.

Read more in the profile of this project by the Precast Concrete Institute